Número de telèfon

624 71 87 67

Correu electrònic

saharahorta@yahoo.es

Horari

Dill - Div: 9h a 19h

En el camps de refugiats sahrauís, la majoria dels serveis i activitats estan gestionats per dones. Elles son la base d’un estat oblidat i comdemnat a l’exili.

Les dones estan a càrrec pràcticament de tota la vida social i econòmica en els camps de refugiats. Han convertit els assentaments en grans nuclis urbans organitzats, nets i solidaris que acullen als milers de cooperants que cada any visiten la zona per a col·laborar i entendre millor la situació del conflicte. Els nens i els ancians respecten profundament les decisions de les dones i són elles les que mantenen el discurs d’una solució pacífica al conflicte.

Les dones sahrauís, a part d’organitzar la direcció dels camps a través de comitès i subcomitès, són les activistes més implicades. Moltes d’elles surten al desert amb les fotografies dels seus amics i desapareguts durant els enfrontaments amb el Marroc. Des de l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Sahrauís (AFAPREDESA) denuncien, a través d’imatges gravades, la brutal repressió que sofreixen les dones activistes que viuen en el territori ocupat pel Marroc. No tots els espectadors poden aguantar la mirada davant els cops i les violacions de domicili de les forces de seguretat marroquines.

Les nenes en els campaments van a escola des de petites i, quan acaben l’educació obligatòria (equivalent a l’ESO), aniran a estudiaran a l’estranger. Moltes d’elles es queden fora i unes altres tornen per a aplicar els seus coneixements dins dels camps. La RASD es considera un dels Estats àrabs més igualitaris.

Aquelles dones que no poden sortir dels camps de refugiats a estudiar a l’estranger es formen en els pocs centres d’educació superior que hi ha en el desert. A l’Escola 27 de febrer, en el camp de Bojador, reben educació especialitzada en producció, agricultura i gestió. A més, la RASD ha començat un projecte d’Universitat en Tifariti, amb diversos campus al llarg del desert. No obstant això, l’educació que reben està incompleta i sol·liciten suport de professors estrangers que les assessorin per a aprendre més.