El Sàhara Occidental és el territori delimitat pel Marroc al nord, Mauritània al sud, Algèria a l’est i l’Oceà Atlàntic a l’oest, i que va ser antiga colònia espanyola fins el 1976.

Després de la descolonització africana, Espanya va abandonar el Sàhara sense concloure el procés de descolonització, tal com exigeix la ONU, i el territori va ser envaït per les tropes mauritanes i marroquines. Després de molts anys de guerres, morts, i el constant silenci de la comunitat internacional, el Sàhara Occidental va quedar sota l’ocupació marroquina.
Una part de la població sahrauí va romandre a la seva terra, sofrint el control, la tortura i la manca de drets humans. L’altra part va fugir a l’exili durant la guerra, deixant enrere tot el que tenien i patint, per primer vegada a la història, bombardejos amb napalm sobre els combois que marxaven cap a Algèria, morint gairebé una tercera part dels exiliats.
A Algèria es van muntar els quatre campaments de refugiats sahrauís: Ausserd, Al-Aaiun, Smara i Dakhla, a prop de la ciutat militar algeriana de Tindouf, a l’espera de que es resolgués el conflicte i poder tornar a casa.